header

Saturday, 30 July 2011

Siapa nak kurus ? Yok klik sini !


Asalamualaikum.
Wah wah wah... Cakap pasal kurus aje, terus click ea ? Bukan nak kata orang gemuk tu tak cantik, tapi kita kongsi cara lebih sihat . Insyaallah. Jadi , sempena bulan Ramadhan ini, kita share tips macam mana nak kurus dengan sihat. Nak tak ?

TIPS TERBAIK !
 ✘ Jangan letak apa-apa makanan di atas meja sewaktu mula berbuka ! Mulakan buka dengan 3 biji kurma dan segelas air mineral.

✔ Selepas solat magrib , barulah makan mengikut menu yang disediakan  :
1 pinggan makanan rugi 
*(Roti atau Nasi atau Mee) Satu sahaja ! Tak boleh Campur !
1 jenis sayur
1 jenis lauk 
*(Haaa, INGAT ! Seafood dan Landfood tak boleh campur ! Kenapa ? Sebab, kalau makan dua-dua, masuk aje perut, dia keliru, ni darat ke laut ? Haha..)
FAKTA : seafood + makanan darat = RACUN !
1 keping dessert 
*(Kuih atau buah)

✔ Exercise ! Solat terawih 20 rakaat. EVERDAY

Amalkan tau ! Insyaallah, berat akan kurang  dan anda lebih sihat !

p/s : Fewwwit ! Raya nanti ada orang usha ! Haha 
Tips ini dari ceramah Jumaat bersama Ustaz .

    10 doakan kejayaan saya:

    ! Waniey Mahassan ! said...

    ngehngehngeh :D
    20 rakaat terawih everyday ??
    gerunnye . . . .

    tina said...

    amik dari tazkirah ustaz kat sekolah...haha

    Artie said...

    Waniey : Hehe.. Senam tu, boleh cepat slime. dari naik basikal tak gerak2 haha..

    Tina : Haha. Gila Cool ustaz tu cakap.. Insyaallah nak ikut :)

    TiRa said...

    curi info dri ustaz halim yer ezzaty ..

    Artie said...

    Bukan curi. Kalau curi tak bagi tau ea sape bagi idea tu... hahaha.. Ni berkongsi ilmu. haha..

    ::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

    kurus oh kurus

    nice tips

    hehe

    :)

    Artie said...

    Haha, Thanks :) Ustaz punya idea :) Haha. badan awak dah cukup kurus :)

    cIk PikA said...

    haha.. nice info.. :)

    Artie said...

    Ustaz punya ceremah hari tu :D

    nini said...

    wah...best best,....=D

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...